Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davası | Eskişehir Boşanma Avukatı, Gürler Kocak, Eskişehir Avukat Mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarını bir önceki yazımızda belirtmiş olup bu yazımızda mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasını inceleyeceğimizden mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarına atıf yapmakla…
Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davası | Eskişehir Boşanma Avukatı, Gürler Kocak, Eskişehir Avukat Mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarını bir önceki yazımızda belirtmiş olup bu yazımızda mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasını inceleyeceğimizden mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarına atıf yapmakla…
Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davası | Eskişehir Boşanma Avukatı, Gürler Kocak, Eskişehir Avukat Mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarını bir önceki yazımızda belirtmiş olup bu yazımızda mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasını inceleyeceğimizden mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarına atıf yapmakla…
Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davası | Eskişehir Boşanma Avukatı, Gürler Kocak, Eskişehir Avukat Mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarını bir önceki yazımızda belirtmiş olup bu yazımızda mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasını inceleyeceğimizden mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarına atıf yapmakla… Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davası | Eskişehir Boşanma Avukatı, Gürler Kocak, Eskişehir Avukat Mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarını bir önceki yazımızda belirtmiş olup bu yazımızda mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasını inceleyeceğimizden mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarına atıf yapmakla…-
BLOG
BLOG
- TÜM BLOG YAZILARI
Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davası
17.03.2021Mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarını bir önceki yazımızda belirtmiş olup bu yazımızda mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasını inceleyeceğimizden mirasçılıktan çıkarılmanın koşullarına atıf yapmakla yetineceğiz.
Yasada hem cezai nitelikli hem de koruyucu mirastan çıkarma hükümlerinin olduğunu belirtmiştik. Her iki mirastan çıkarma işlemine karşı da iptal davası açılabilir.
Türk medeni kanununun 510. maddesinde düzenlenen cezai mirastan çıkartmada birinci
bent de ‘mirasçı miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine
karşı ağır bir suç işlemişse mirastan yoksun bırakılabileceği’
öngörülmüştür. Bu suçun ağır bir suç niteliğinde olup olmadığı ceza hukuku Kuralları
ile bağlı olmaksızın Hukuk hakimi tarafından verilecektir. Suçun teşebbüs
halinde kalmış olması yada ağır tahrik altında işlenmiş olması mirastan çıkarmaya engel değildir. Maddenin
ikinci bendinde ‘mirasçı
miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan
doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse’ mirasçılıktan çıkarılabileceği öngörülmüştür. Bu düzenlemeye örnek olarak
ağır hasta olduğu halde babasını ziyaret etmeyen olağan bakım görevlerini yerine
getirmeyen çocuğun durumu gösterilebileceği gibi Nafaka
yükümlülüğünü yerine getirmeyen aile ferdinin de mirasçılıktan
çıkarılabileceği düşünülebilir.Ancak
bu bende göre mirasçılıktan çıkarma için mirasçının aile hukuku görevlerini ÖNEMLI
ÖLÇÜDE yerine getirmemesi gerekmektedir. Basit kızgınlıklar örneğin oğlunun
babasını dinlemeyerek bir motosiklet satın alması yahut ticari işlem de
bulunması bu kapsamda değerlendirilemez.
Mirasçılıktan çıkarma miras bırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir. Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse belirtilen sebebin varlığını ispat; çıkarmadan yararlanan mirasçı veya vasiyet alacaklısına düşer. Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir. Türk medeni kanunun 512. maddesi iptal edilen tasarrufun yapılan tasarrufun tamamı bakımından değil ancak saklı pay oranında olacağı düzenlemesini getirmiştir.
Cezai mirasçılıktan çıkarma konusunda bazı hususlara değinmek gerekir. Bu mirastan çıkarmada miras bırakan eşini mirasçılıktan çıkaracak olursa bu takdirde miras miras bırakanın alt soyuna geçer. Kan bağı olmayan eşinin çocuklarına miras geçmez.
Mirasçılıktan çıkarılanın alt soyu o kişi miras bırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
Koruyucu mirasçılıktan çıkarma: Borç ödemeden aciz belgesi olan altsoyun mirasçılıktan çıkarılmasıdır. Bu sebeple bu şekilde yapılacak olan mirasçılıktan çıkarma işlemi ancak çocuklara karşı yapılabilecek olup eşe karşı yahut anne babaya karşı bu mirasçılıktan çıkarma işlemi yapılamayacaktır. Altsoyun borçlarını ödemekten aciz olduğu icra dairesince verilecek borç ödemeden aciz belgesi ile ispatlanması gerekir. Borçlarına ödemekten aciz sebebiyle miras bırakan tarafından mirasçılıktan çıkarma işlemine karşı: irade sakatlıkları, şekle aykırılık, ehliyetsizlik gibi dayanaklarla dava açılabilir. Borç ödemeden aciz sebebine dayalı bir mirastan ıskatın geçersizliğinin tespiti ve iptali için mirastan çıkarılanın alacaklılarının istem hakları yoktur.Altsoyun mirasçılarının da bu davayı açma hakkı bulunmamaktadır.Bu dava ancak mirastan çıkarılan tarafından açılabilecektir.
Bu davalarda yetkili ve görevli mahkeme miras bırakanın son ikametgahı Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Mirastan çıkarılmanın iptali davası İki farklı taleple açılabilir. Bunlardan ilki tenkis davası açma yoluyladır. Vasiyetname de çıkarma sebebi açıkça belirlenmemiş ise ya da Miras bırakanın yanılgı sebebiyle mirastan çıkarma işlemini yaptığı Düşüncesinde ise bu takdirde mirastan çıkarılan mirasçı Tenkis davası açacaktır. Vasiyetnamenin tamamen iptali gerektiği düşüncesinde ise örneğin vasiyetnamenin hile hata yahut korkutma ile düzenletildiği yani Miras bırakanın iradesinin sakatlandığı gerekçesiyle Mirastan çıkarılmaya itiraz olarak açacağı davada mirasçılıktan çıkarma işleminin tamamı kabul edileceğinden miras payının tamamına hak kazanır.
Bu davada ispat yükü yer
değiştirmiştir. Olağan ispat yükünde davacı davasını ispatla yükümlüdür ancak
bu davada mirastan çıkarma işleminden yararlanan mirasçı yahut vasiyet
alacaklısı Mirastan
çıkarılma sebebinin doğruluğunu ve haklılığını ispatlama yükümlülüğü
altındadır. Sebebin
varlığını ispat yükü mirasçı yahut vasiyet alacaklısında olduğundan Davalılar bu
sebebi ispat edemedikleri takdirde ancak saklı pay oranında mirastan tenkiste
bulunulabilir. Dava miras bırakanın irade bozukluğuna dayalı olarak açılmış ise ve bu
durum kanıtlanmış ise o takdirde mirastan yoksun bırakılan davacı miras payının
tamamını alacaktır.
KATEGORİLER
SON YAZILAR
- Ön Mirasçı Artmirasçı Atanmasından Kaynaklanan Dava
- Mirastan Feragat Sözleşmesinin İptali Davası
- Vasiyetnamenin Açılmasına İlişkin Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizine İlişkin Dava
- Vasiyetnamenin Tenfizi (İfası/Yerine Getirilmesi) Davası
- Vasiyetnamenin İptali Davası
- Belirli Mal Vasiyeti Davası
- Vasiyetnamenin (Mirasçılık Belgesi) Açılması ve İlgililere Okunması Davası
-
TELEFON
(0532) 792 76 22E-POSTA
info@kocakhukuk.com